W sumie w konkursie wzięło udział 11 młodych kucharzy. Większość z nich, bo aż 9 zdecydowało się przygotować potrawę na słodko. Były kruche bezy, wyśmienicie wyglądające torty, czy też wymyślne ciastka. Jednak jury w składzie Grzegorz Bien (finalista programu Master Chef), Stanisław Karcz (Zastępca Prezesa Zarządu SMZT i wieloletni restaurator) oraz Mariusz Jarzombek (pracownik Urzędu Miasta w Tarnowskich Górach oraz absolwent „Gastronomika”) było zgodne. Najlepszą potrawą tego dnia było jabłko faszerowane kaszą, mięsem mielonym oraz kapustą kiszoną, z dodatkiem zapiekanego boczku, które przygotowała Kinga Bartyzel ze Stolarzowic.
– Początkowo planowałam jabłko nafaszerować białą kaszanką, ale wczoraj nie mogłam jej kupić w żadnym sklepie. Myślałam także o wątróbce, ale bałam się, że wyjdzie zbyt suche – mówi laureatka.
Potrawa zachwyciła smakiem, wyglądem oraz połączeniem składników. Do tego takiego dania próżno szukać w restauracyjnych menu, więc laureatce doradzono, żeby zastrzegła to wyjątkowo smaczne jabłko swoim nazwiskiem.
II miejsce w konkursie zajęła Wiktoria Potempa i jej Korzenna Przyjemność, a III miejsce przyznano Hannie Janik, która upiekła tort jabłkowy. Trzy najlepsze dziewczyny są uczennicami trzeciej klasy technikum gastronomicznego. Na każdego z uczestników czekał dyplom oraz tarnogórskie gadżety. Pięciu wyróżnionym osobom Stanisław Karcz wręczył jeszcze bilety do Zabytkowej Kopalni Srebra w Tarnowskich Górach.
Szkolny konkurs był prologiem do Wyborów Pięknej z Rept, czyli nowego wydarzenia w mieście, które zaplanowano na 24 kwietnia.