W szkolnym konkursie udział wzięło 13 osób. 4 młodych kucharzy postanowiło ugotować / upiec dania wytrawne, słone, a reszta przygotowała dania słodkie. Oczywiście wszystkie łączył jeden składnik – jabłko.
TEGOROCZNI LAUREACI:
Dania wytrawne:
I miejsce – Wiktoria Kuś (pierś z sosem winnym, dip żurawinowy, jabłko karmelizowane w miodzie)
II miejsce – Vitalii Vaskovych (pierś z kaczki marynowana w białym winie, puree jabłkowo-musztardowe, sos z czerwonego wina)
Dania słodkie:
I miejsce – Oskar Święcicki (kruche ciasto zapiekane z jeagermeisterem i syropem z dyni, orzechy i lody waniliowe)
II miejsce – Weronika Mańka (bułeczki drożdżowe a’la szarlotka z kremem waniliowym)
III miejsce – Maja Jonecko (szarlotka z sosem malinowym i waniliowym, wata cukrowa, maliny) / dodatkowo Maja otrzymała nagrodę samorządu za wygląd potrawy
Dania oceniali: kucharze Grzegorz Bień, Bartłomiej Strączek i Tomasz Dudek, Grzegorz Rudnicki z #SMZT, Jolanta Tuszyńska z Urzędu Miasta w Tarnowskich Górach oraz Dariusz Szopa ze Starostwa Powiatowego w Tarnowskich Górach
Jury brało pod uwagę smak, sposób podania wraz z dekoracją, technikę przyrządzania, stopień trudności wykonywanego dania oraz organizacja pracy.
Wszystkim uczestnikom gratulujemy pomysłów, umiejętności i odwagi. Było pysznie!