icon-news

Konkurs kulinarny w tarnogórskim “gastronomiku” – edycja IV

Wydarzenia 15.04.2025

Choć do wydarzenia Wybory Pięknej z Rept 2025 pozostały jeszcze dwa tygodnie, to młodzi kucharze już stanęli do rywalizacji. 14 kwietnia w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach po raz czwarty odbył się konkurs kulinarny dla uczniów, jako wstęp do festiwalu tarnogórskiej jabłoni.

W szkolnym konkursie udział wzięło 13 osób.  4 młodych kucharzy postanowiło ugotować / upiec dania wytrawne, słone, a reszta przygotowała dania słodkie. Oczywiście wszystkie łączył jeden składnik – jabłko.

TEGOROCZNI LAUREACI:

Dania wytrawne:

I miejsce – Wiktoria Kuś (pierś z sosem winnym, dip żurawinowy, jabłko karmelizowane w miodzie)

II miejsce – Vitalii Vaskovych (pierś z kaczki marynowana w białym winie, puree jabłkowo-musztardowe, sos z czerwonego wina)

Dania słodkie:

I miejsce – Oskar Święcicki (kruche ciasto zapiekane z jeagermeisterem i syropem z dyni, orzechy i lody waniliowe)

II miejsce – Weronika Mańka (bułeczki drożdżowe a’la szarlotka z kremem waniliowym)

III miejsce – Maja Jonecko (szarlotka z sosem malinowym i waniliowym, wata cukrowa, maliny) / dodatkowo Maja otrzymała nagrodę samorządu za wygląd potrawy

Dania oceniali: kucharze Grzegorz Bień, Bartłomiej Strączek i Tomasz Dudek, Grzegorz Rudnicki z #SMZT, Jolanta Tuszyńska z Urzędu Miasta w Tarnowskich Górach oraz Dariusz Szopa ze Starostwa Powiatowego w Tarnowskich Górach

Jury brało pod uwagę smak, sposób podania wraz z dekoracją, technikę przyrządzania, stopień trudności wykonywanego dania oraz organizacja pracy.

Wszystkim uczestnikom gratulujemy pomysłów, umiejętności i odwagi. Było pysznie!

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies.

Zostań Patronem